Sunday, April 22, 2018

Ghimbir și turmeric

Anul ăsta dau să-ncerc să cultiv și niște noutăți, pe lângă cartof dulce (despre care o să scriu mai incolo), ghimbir și turmeric.
Am cumparat de la un magazin naturist niste ghimbir și turmeric deja încolțit și am pus la Timișoara în niște ghivece mai mici și la Boșorod in 2 ghivece mai mari. Nu am folosit un pământ prea grozav, ce-am recuperat de prin ghivecele de roșii de anul trecut, amestecat cu Vermiculit a și/sau perlit. Acum, dacă stau să mă gândesc, cred că le-am pus cam adânc.
Poze cu plantarea de la Boșorod:


Ce-am băgat de seamă până acum e că turmericul răsare mai greu. Dar o răsărit ceva din ele și nu m-aș mira să mai apară. Planul meu e să le pun pe undeva prin grădină. Ar putea fi ținute și-n ghivece, dar simțitor mai largi.
Cam așa arată la ultimele poze ghivecele de la Boșorod:



Cred c-or mai crescut un pic de-atunci.

În schimb, de la cele de la Timișoara am avut o surpriză. Răsăriseră niște fire de ghimbir și parcă se-arăta ceva în alea cu turmeric, da după 10 zile lipsă (am prins o ofertă în jurul Paștelui de 10 zile libere cu 3 zile de concediu) mare mi-a fost mirarea:


Cele 5 ghivece de pe pervaz sunt 2 cu ghimbir (cu frunze mai late) și 3 cu turmericul (țapligile alea).
Ideea e că pe astea nu le-aș mai duce acasă. Le-aș da, dacă găsesc doritori în Timișoara. De fapt unu am cam găsit. Da ele sunt vreo 3 fire și jumătate de ghimbir și 3 de turmeric. Deci le pot împărții la 2-3 oameni.
Din ce-am citit eu pot fi crescute în ghivece mai largi, cum spuneam, sau afară într-un loc nu prea însorit (mai la umbră). Le trebe pământ fertil, ca la toate plantele 😃 și afânat ca la toate plantele cărora le crește ceva în pământ 😃. Mai multe găsiți pe net, că n-oi fi vreun specialist 😃.
După googlelit par să crească înăltuțe și să facă niște flori interesante.
Doritori?

P.S. Descoperire majoră la transplantare 😃. Sunt exact pe dos: turmericul mai scund și cu frunze mai late și ghimbirul că o țapligă.

2 comments:

  1. Și după 2 ani ce s-a întâmplat cu ele? Au rezistat? Care din ele cele din ghiveci sau cele din grădină?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cele de-acum 2 ani au ajuns plantate toate în grădină (o parte la niște colegi) și recoltate în toamna aceluiași an. Adaug un link la poze cu ele in grădină și cu recoltă 😊 https://photos.app.goo.gl/aX6ADnkBgyK3s89q7

      Delete

Mi-a sosit regina

    Ieri am primit aviz pentru ridicarea unui colet din USA de la oficiul poștal vamal. Tare m-am mai entuziasmat, apoi m-am mai dezumflat u...